מהו קטרקט?
קטרקט (Cataract) או ירוד בעברית הוא מצב שבו שקיפות עדשת העין נפגעת בהדרגה, דבר המוביל לפגיעה בראייה.
האם זו בעיה נפוצה?
בהחלט. קטרקט הוא אחת מהסיבות העיקריות לירידה בראייה בעולם. למעשה, כ-90-100 מיליון איש ברחבי העולם עיוורים כתוצאה מקטרקט.
מהם סימני הקטרקט?
הסימן השכיח ביותר הוא ירידה בראיה או קיום של ראייה מטושטשת. אולם השינוי מתפתח במשך חודשים ואף שנים ולכן מתבטא בהדרגה. סימן נוסף, שכיח פחות, הוא שינוי במספר המשקפיים. מצבים שבהם יש צורך בהחלפת משקפיים לאחר יציבות במספר לאורך שנים יכולים להעלות חשד לקיום התופעה. לעיתים, השינוי בראייה גורם לאדם להעדיף להיות ללא משקפיים כלל לטווח רחוק או קרוב.
סימנים נוספים העלולים להעיד על קטרקט הם ראיה כפולה או סינוור – באור שמש חזק למשל, או בנהיגה מול אורות בלילה. כפי שציינו, שינויים אלה יהיו לרוב הדרגתיים, אולם לעיתים יתבטאו בצורה חדה, למשל במקרים בהם קיים הבדל משמעותי בין שתי העיניים.
מתי מופיע הקטרקט?
קטרקט יכול להופיע בכל גיל. למעשה, קיים סוג מסוים של קטרקט המכונה קטרקט מולד ויכול להתבטא עם הלידה או בשנות החיים הראשונות. עם זאת, השכיחות הגבוהה ביותר של התופעה מתבטאת בקרב מבוגרים בשנות ה-60 וה- 70 לחיים. קטרקט בצעירים נדיר יחסית.
למה מופיע קטרקט?
איך מטפלים בקטרקט?
נכון לכתיבת שורות אלה לא קיים טיפול שמרני עבור קטרקט ולמעשה החלופה היחידה היא ניתוח. ניתוח קטרקט הוא אחד מהניתוחים הנפוצים ביותר ברפואה: בישראל מבוצעים כ -50,000 ניתוחים בשנה ובארצות הברית כ- 2.5 מיליון ניתוחים בשנה. במהלך הניתוח העדשה הטבעית והעכורה מוסרת מהעין ובמקומה מושתלת עדשה מלאכותית ושקופה כדי לאפשר ראייה תקינה. מדובר בפרוצדורה מהירה המאופיינת בסיכויי הצלחה גבוהים.
מה צפוי בהחלמה אחרי ניתוח קטרקט? מה אסור ומה מותר?
המטרה העיקרית אחרי ניתוח קטרקט היא למנוע חוסר יציבות של החתכים והפתחים בעין ועל ידי כך למנוע כניסה של חיידקים לאזור והתפתחות של זיהום. לכן, אין להרטיב את העין וסביבתה במשך כשבוע לאחר הניתוח. בחודש הראשון לאחר ביצוע הפעולה יש להימנע ממגע עם העין שיכול להוביל לתזוזה של דפנות החתכים. באותו חודש אסורה גם הכנסה של הראש למים (למשל בבריכה). כמובן שחשוב להשתמש בטיפות העיניים לפי הנחיות הרופא המטפל כדי לשמור על העין במהלך ההחלמה. מלבד זאת, לא קיימת כל מגבלה נוספת על התפקוד לאחר הניתוח.
האם אצטרך משקפיים אחרי ניתוח קטרקט?
ככל הנראה כן. במהלך הניתוח אנו מכוונים את האופטיקה בעין, כך שתתאפשר ראייה טובה לטווח מסוים, לרוב לרחוק. עם זאת, הנוסחאות שלפיהן מתוכננת העדשה המלאכותית המוכנסת אל העין במהלך הניתוח לא יכולות להיות מדויקות לחלוטין, זאת מאחר שלא ניתן לחזות במדויק את מיקום העדשה לאחר סיום הליך ההחלמה. לפיכך ידרשו לרוב משקפיים כדי לאפשר ראייה מיטבית לכל טווח.
ואם אני לא רואה טוב אחרי ניתוח קטרקט, מה יכולה להיות הסיבה?
העין היא איבר רגיש ועדין מאד ובכל חלק בה יכול להתפתח פגם שיפגום בחדות הראיה לאחר הניתוח. עם זאת, טכניקה הניתוח, הטיפול ומילוי אחר ההוראות בתקופת ההחלמה, כולם מסייעים להקטין ככל האפשר את הסיכוי לפגיעה בראייה. מנתח מיומן ומנוסה ידע לשמור על העין במהלך הניתוח ואחריו, כמו גם לזהות ולטפל בסיבוכים שהופיעו כדי למנוע נזקים קבועים לראיה.
מה המחיר של ניתוח קטרקט ובמה הדבר תלוי?
מחירו של ניתוח הקטרקט מורכב ממחיר חדר הניתוח (כולל הצוות, הציוד והחומרים), מחיר העדשה ושכר המנתח. ברוב המקרים, המנותח אינו משלם את המחיר המלא של הניתוח, אלא הגורם המבטח. קיימים מבטחים שונים: חברות ביטוח פרטיות או ביטוחים משלימים של קופות החולים. לעיתים נדרש המנותח להשתתף בחלק ממחיר הניתוח, לפי דרישת המבטח.
האם ניתוח קטרקט בלייזר באמת יעיל יותר מהניתוח המסורתי?
היתרון המוכח היחיד של ניתוח קטרקט בלייזר על פני הניתוח המסורתי הוא בהקטנת השימוש באנרגיית אולטרה סאונד בתוך העין. יתרון זה חשוב, מאחר שאנרגיית אולטרה סאונד רבה עלולה לפגוע בקרנית ולהוביל לבצקת שלה בתקופה שלאחר הניתוח. ניתוח קטרקט בלייזר אינו מתבצע בכל המרכזים הרפואיים בישראל. טרם קבלת החלטה על המרכז בו יתבצע הניתוח ו/או על הרופא המנתח, אפשר לבדוק אם המקום מחזיק מכשיר לקטרקט בלייזר, ואם הרופא נוהג להשתמש בטכניקה זו.
מהו קטרקט משני?
במהלך ניתוח הקטרקט אנחנו מחליפים את העדשה העכורה, הקטרקט, בעדשה מלאכותית שקופה. אנחנו מניחים את העדשה הזאת בתוך הקופסית שבה היה הקטרקט, והיא שקופה בחלק גדול מהעיניים, תאים שמקורם בקטרקט מתחילים לצמוח על גבי הקופסית הזאת, ומורידים מהשקיפות שלה. זה יכול לקרות חודשים או שנים אחרי הניתוח. כאשר זה קורה, אנחנו משתמשים בלייזר מיוחד כדי לפתוח את הקופסית העכורה, ואז היא אינה מפריעה יותר לראיה. הפעולה נעשית בביקור מרפאה, והיא מהירה, לא כואבת, ובעלת בטיחות ויעילות גבוהות.
האם מותרת פעילות גופנית אחרי ניתוח קטרקט? כמה זמן אחרי?
אין מגבלה על מאמץ גופני אחרי ניתוח קטרקט, כל עוד מקפידים על המנעות ממגע בעין, מהרטבה של העין ומכניסה למקורות מים (בריכה, ים וכדומה) בתקופה הראשונה אחרי הניתוח.
האם יש מה לעשות אחרי ניתוח קטרקט שנכשל?
התשובה רחבה מאד. יש סיבות רבות לכשלון של ניתתוח קטרקט. לכל מצב יש אפשרות לעזור, יותר או פחות. עדיף כמובן להצליח בניסיון הראשון.
האם / מתי מותר להתאפר אחרי ניתוח קטרקט?
בחודש הראשון אין לגעת בעין וסביבה, לכן איפור אינו אפשרי.
סינוור אחרי ניתוח קטרקט - למה זה קורה ואיך אפשר לטפל בזה?
יש לסינוור סיבות שונות. הסינוור בימים הראשונים קשור לתגובה של העין לניתוח. לרוב הוא נעלם מעצמו עם הזמן וההחלמה.