ניתוח קטרקט בלייזר
מאמר מאת: פרופסור דוד ורסנו
ניתוחי קטרקט מתבצעים כבר אלפי שנים בצורות שונות. שרידי כתובים ופרטי אומנות מהודו מעידים על טכניקות קדומות ששימשו לטיפול בקטרקט, זאת באמצעות גרימה של חבלה או קריעה מכוונת של העדשה כדי להוביל לתזוזה של העכירות ממרכז הראייה.
במאות האחרונות החלו לבצע ניתוחי קטרקט הכוללים הסרה סטרילית של העדשה הטבעית והעכורה מהעין. ניתוחים אלו הועילו בפתרון העכירות, אך הותירו את המטופלים עם ראייה ירודה, דבר שהוביל לצורך במשקפיים בעלי מספר גבוה מאוד. בסוף שנות ה-40 של המאה ה-20 נעשה שימוש ראשון בעדשה תוך עינית מלאכותית המסייעת בהחזרת היכולת האופטית לעין. במרוץ השנים, סוגי העדשות השונים פותחו והשתכללו עד לאלו המשמשות לביצוע הניתוח כיום.
כיצד מבוצע ניתוח קטרקט מסורתי?
בסוף שנות ה-60 של המאה ה-20 פותח מכשיר חדשני, מכשיר פאקו, אשר משתמש בגלי על קול (אולטרסאונד) לשם פירוק העדשה העכורה בתוך העין (בדומה לפעולה המבוצעת על ידי פטיש אוויר) ושאיבתם אל מחוצה לה. כך ניתן היה להשלים את הניתוח תוך ביצוע של חתך זעיר בעין (שניים – שלושה מילימטרים). פתח זה נוצל בהמשך גם לשם החדרת העדשה המלאכותית. למעשה, לשם ביצוע ניתוח קטרקט משתמשים בעדשות מתקפלות הנפתחות מעצמן למיקומן המדויק בתוך העין, וכך מייתרות את הצורך בביצוע של חתך גדול לשם ביצוע הפעולה.
ניתוח קטרקט תוך שימוש במכשיר פאקו מהווה עד היום את הטכניקה השכיחה ביותר לביצוע הפעולה במקומות רבים בעולם. עם זאת, השימוש באנרגיית אולטרסאונד גבוהה בשלבים שונים בניתוח אינו חף מהשלכות. שימוש בגלי על קול גורם להיווצרות של חומרים כימיים שונים העלולים לפגוע בבריאות העין כולה ובפרט בקרנית וביכולתה להישאר שקופה. תופעה זו עלולה כמובן לפגוע בראייה.
מהו ניתוח קטרקט בלייזר?
מהלך הניתוח
מה היתרונות בשילוב של טכנולוגיית לייזר במהלך ניתוח קטרקט?
אנרגיית האולטראסאונד פוגעת בקרנית, ומקטינה את יכולת הקרנית להמנע מבצקת. הפגיעה בקרנית גדולה יותר ככל שיש שימוש ביותר אנרגיית אולטראסאונד. שילוב טכנולוגיית הלייזר גורם לשימוש בפחות אנרגיית אולטראסאונד, ומקטין לכן את החשש מפגיעה בקרנית. חשוב לציין כי עקב עלותו הגבוהה של מכשיר הלייזר, מרכזים שונים בארץ אינם מבצעים את הניתוח באמצעותו ודבקים בשיטה המסורתית. לכן, טרם ביצוע ההליך חשוב לוודא כי הרופא מיומן בביצוע הפעולה תוך שימוש בלייזר.
פרופ' ורסנו, מומחה לניתוחי קטרקט, בעל ניסיון רב בביצוע הפעולה הכירורגית בשתי השיטות, ונעזר בניסיונו כדי לנסות למזער ככל הניתן את הסיכוי להתפתחות של סיבוכים העלולים להוביל לפגיעה בראייה.
מהן התופעות שיכולות להתפתח אחרי הניתוח?
מה לגבי פעילות גופנית אחרי ניתוח קטרקט?
מתי מותר להתאפר אחרי ניתוח קטרקט?
האם הקטרקט עלול לחזור?
החלפת העדשה הטבעית והעכורה בעדשה מלאכותית מבטיחה אמנם כי לא תתרחש הישנות של הקטרקט, אולם קיימת תופעה שכיחה שעלולה להוביל לתסמינים דומים לאלו של קטרקט.
קטרקט משני, או עכירות של הקופסית האחורית, הוא מצב בו צומחים תאים על פני מעטפת העדשה, דבר הגורם לה לאבד משקיפותה ומוביל לירידה הדרגתית בראייה. הטיפול בקטרקט משני מתבצע בעזרת פעולת לייזר קצרה במרפאה. במהלכה, יוצרים פתח זעיר בקופסית האחורית כדי להוביל לתזוזה שלה מציר הראייה ולאפשר ראייה חדה וברורה.
פרופ' דוד ורסנו
פרופסור לרפואת עיניים מאונ' ת"א, מומחה ברפואת עיניים ולמחלות קרנית ועין חיצונית. מומחה ניתוחי קטרקט בלייזר.
מנהל היחידה לקרנית ומנהל המקטע הקדמי ( קרנית, קטרקט והסרת משקפיים בלייזר) במערך העיניים בבית חולים איכילוב בת"א.